Goed verzekerd: De hoe en wat rondom jouw Zorgverzekering

 

Wanneer je in een land verblijft waar Engels niet de meest gesproken taal is, is het regelen van een goede zorgverzekering uiteraard een belangrijk aspect. Mocht er een situatie ontstaan waarbij je medische zorg nodig hebt, dan is het erg fijn (én belangrijk) wanneer dit ook zo snel mogelijk geregeld kan worden. Welke regels gelden hiervoor en welke mogelijkheden zijn er? Hieronder vindt je een overzicht:

Allereerst is het goed om te weten dat je voor een verblijf van maximaal 1 jaar buiten Nederland jouw Nederlandse zorgverzekering moet aanhouden. Daarnaast heb je bij het aanvragen van jouw Working Holiday Visum een formulier ondertekend waarmee je beloofd je aan te melden voor de nationale zorgverzekering (Kokumin Kenko Token) in Japan. De premie voor de Kokumin Kenko Token is ongeveer ¥3500 per maand en krijg je per post toegestuurd.

Nederlandse verzekering(en)

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht en afhankelijk van de aanbieder en gekozen premie, zijn er verschillende soorten dekkingen beschikbaar. Zo zal de ene verzekering meer uitkeren bij bepaalde ongevallen in het buitenland of is bepaalde medicatie wel of niet te declareren.

Japan en Nederland hebben op het gebied van zorg (en zorgverzekeringen) geen verdrag afgesloten, wat betekent dat de standaard zorgverzekeringen geen dekking zullen aanbieden in Japan. Wanneer je met het Working Holiday Visum tijdelijk in Japan zult verblijven, is het hierdoor dus ook verplicht een lokale verzekering af te sluiten. Gelukkig hanteren ze in Japan hiervoor een standaard tarief en hoef je je hoofd niet te breken over welk bedrijf met welke premie je moet kiezen.

Verschillende reisverzekeringen bieden de optie aan om een reis met een maximale reisduur van 365 dagen te kunnen verzekeren, wat een goede overweging is om er zeker van te zijn dat je goed zit qua verzekering. Daarnaast is het goed om te weten dat, wanneer je deze optie overweegt en je van plan bent in Japan ook (kort) te gaan werken, de optie voor ‘Zakenreis’ ook nodig is. Hiermee verzeker je namelijk ook waardevolle spullen zoals je laptop.

FBTO, OHRA en Centraal Beheer bieden onder andere een Langdurige Reisverzekering aan met Werelddekking en voor de duur van maximaal 365 dagen.

Kokumin Kenko Hoken

Wanneer je Japan betreed op een Working Holiday Visum, meldt je je aan voor de Kokumin Kenko Hoken - 国民健康保険 (Nationale zorgverzekering) of de Kenko Hoken - 健康保険 (werknemers zorgverzekering, geregeld door jouw werkgever) is de zorgverzekering die je moet afsluiten wanneer je Japan betreed op een Working Holiday Visum.

In vele gevallen zullen mensen met een Working Holiday Visum geen Kenko Hoken aangeboden krijgen voor een mogelijke parttime baan, waardoor de focus van dit stuk op de Kokumin Kenko Hoken ligt. Zodra je arriveert in Japan en je inschrijft op jouw woonadres, is het de bedoeling dat je de inschrijving voor de zorgverzekering ook direct doet. Doorgaans kan je dit bij hetzelfde kantoor van het gemeentehuis (ward office) regelen.

Afhankelijk van de locatie waar je woont en hoe modern het kantoor zelf is, kan het zijn dat sommige papieren voor de aanvraag in het Engels beschikbaar zijn. Hoewel het merendeel van de kantoren enkel een Japanse variant zullen hebben, zijn er wel Engelse vertalingen beschikbaar als voorbeeld waardoor het invullen alsnog redelijk eenvoudig is. Zodra de formulieren ingevuld zijn, zul je ook direct een verzekeringspasje (health insurance card - 保険証 hokenshō) ontvangen waarmee je kunt aantonen dat je verzekerd bent, net zoals de Zorgpas in Nederland. Het is belangrijk dat je dit pasje bij je hebt wanneer je buiten de deur bent, dus het is aan te raden deze in jouw portemonnee te bewaren.

 
Next
Next

De start van Jaar in Japan